ALLIUM SATIVUM. L’all és un aliment i un remei natural mil·lenari amb un alt poder nutricional (vitamina C, seleni, ferro, iode, vitamina K, etc.).

Els principis actius de l'all inclouen l’al·licina, fructosanes i altres components portadors de sofre. Aquests principis actius poden reduir el colesterol i els triglicèrids, disminuir l'agregació plaquetària, i col·laborar en la reducció de la pressió sanguínia elevada. L'efecte hipotensor de l'all es relaciona amb la seva acció sobre el sistema nerviós autònom i pel seu contingut elevat de sofre.

L’al·licina també té una significativa acció hipoglucèmica i pot ser un coadjuvant en el tractament de la diabetis en disminuir els nivells de glucosa.

Segons la medicina xinesa l’all afavoreix la digestió perquè és un tònic digestiu, i a més té un efecte fungicida. Té un efecte diürètic i depuratiu, i també està indicant en afeccions respiratòries (grip, refredats, faringitis, tos i asma), ja que elimina la humitat i el fred; efecte broncodilatador, fluïdifica les mucositats i actua com antibiòtic natural i potencia el sistema immunològic.

En l'esport, l'all és un ajut ergogènic que pot millorar el rendiment esportiu en exercicis d'hipòxia (disminució d'oxigen en l'organisme). En exercicis com la natació, al nedar a grans velocitats sense que el rendiment es vegi afectat, es disminueixen les respiracions per evitar la pèrdua del ritme i de la velocitat durant les proves.

Assaigs clínics (EPIC; Estudi Prospectiu Europeu sobre Càncer i Nutrició) evidencien que el major consum d'all fresc pot prevenir el risc de càncer dels budells. D’altres, realitzats a la Xina, associen el consum freqüent d'all (a més de cebes i ceballots) a un menor risc de càncer d'estómac.

Cal esmentar les diferències de l’all fresc amb l'all negre (all fermentat). Concretament l'all negre té una major composició en aminoàcids i en oligoelements, així com un gran efecte antioxidant (efectes anti-envelliment i elimina radicals lliures).

PRECAUCIÓ! En l'hipertiroïdisme, i no es recomana en dosis elevades si s'estan prenent medicaments anticoagulants (warfarina o heparina, sintrom). Si es consumeixen grans quantitats d'all fresc amb regularitat, algunes persones poden patir irritació intestinal. Evitar l'all en trombocitopènia i hemorràgies actives, pre i postoperatoris.

El contingut d'aquest article és merament divulgatiu i no pot mai substituir al teu metge o nutricionista. Per això, si necessites consell professional o vols seguir una dieta especial, a Àgil t'oferim un control i tractament personalitzat.