La fisioteràpia uro-ginecològica i obstètrica, és una especialització la qual pot actuar en totes les etapes d’una dona gestant, des de la planificació de l’embaràs, fins a la finalització del període post part. La seva finalitat és acompanyar a la futura mare en les diferents etapes per les quals haurà de passar, facilitant així cada una d’elles.

L’etapa de planificació de l’embaràs, es considera aquella en què la parella decideix que volen tenir un fill. En aquesta fase, la fisioteràpia ens pot ajudar a millorar els problemes que dificulten la gestació, mitjançant tècniques de teràpia manual, tècniques miofacials, tècniques de relaxació... o senzillament pot acompanyar a la dona per tal de preparar el seu cos envers al gran nombre de canvis que patirà.

Durant el període de gestació és de gran importància que la futura mare adopti uns hàbits saludables, tant per ella com per al seu futur bebè. Per tant, paral•lelament als controls de la llevadora i/o el ginecòleg és de gran interès que la dóna gestant acudeixi a un/a fisioterapeuta especialitzat per tal de poder avaluar l’estat de la mare i poder crear un pla d’actuació adaptat a les seves necessitats. Aquesta part comprèn des de hàbits d’alimentació saludables, postures i exercicis per combatre el dolor que pugui aparèixer durant l’embaràs, tècniques de relaxació, reeducació del sòl pelvià i de la faixa abdominal, treball de diferents postures per a facilitar la dilatació, el massatge perineal... bàsicament tot un seguit d’exercicis, informació i ajudes per a preparar a la parella per al moment del naixement.

Finalment, el període post part, és el més llarg i més dur per a la parella i sobretot per a la mare. Pot arribar a durar fins a 3 anys i es considera que és el temps necessari per a que el cos de la mare recuperi el seu estat previ a l’embaràs.

En aquesta fase, acudir a un fisioterapeuta especialitzat és important ja que aquest avaluarà l’estat en què es troba la dona i d’aquesta manera podrà actuar precoçment per tal d’evitar disfuncions típiques que poden aparèixer posteriors al naixement (incontinències urinàries, fecals, de gasos, prolàpses o descens d’òrgans pèlvics, etc.) o en cas de que ja hagin aparegut, es podrà iniciar el tractament per a solucionar-ho més ràpidament.
La manera d’abordar a possibles disfuncions que afecten a aquest període, varia segons els objectius que es vulguin assolir. Des de tractaments individuals per a tractar específicament aquestes dolències, fins a classes grupals per a recuperar el to muscular general del cos i específicament de la faixa abdominal.

IMPORTANT: Acudeix sempre a professionals qualificats i especialitzats en la matèria. L’embaràs és un període en el que es necessita més atenció i cura del cos. Agafa’t en serio la teva salut i la del teu bebè!

El contingut d'aquest article és merament divulgatiu i no pot mai substituir al teu metge o fisioterapeuta. Per això, si necessites consell professional o vols seguir una tractament especial, a Àgil t'oferim un control i tractament personalitzat.