La Medicina Tradicional Xinesa (MTX) és un sistema mèdic mil•lenari basat en l'observació i el coneixement de l'organisme humà, i la interpretació del seu entorn, seguint els cicles de la natura. La MTX busca l'equilibri del cos humà i del seu entorn i entén al cos com un conjunt, el que s'anomena Medicina Holística.

Les tècniques que s'apliquen en MTX són acupuntura, moxibustió, auriculopuntura, ventoses, dietètica xinesa, fitoteràpia xinesa, shiatsu, manipulacions traumatològiques (medicina manual terapèutica) i exercicis de fisioteràpia xinesa.

Acupuntura

L'acupuntura és una tècnica mil·lenària -prové de la medicina tradicional xinesa- que es pot aplicar conjuntament amb altres teràpies convencionals (fisioteràpia), amb l'objectiu multidisciplinari de millorar la qualitat assistencial del pacient.
La inserció d'una agulla d'acupuntura a la pell o al múscul, provoca un estímul a través del sistema nerviós capaç d'activar el sistema analgèsic natural de l'organisme (encefalines), desencadenant un efecte analgèsic o anestèsic. A més, elimina les substàncies pro-inflamatòries produïdes per una lesió o per micro-traumatismes repetitius.
L'objectiu principal de l'acupuntura és disminuir el dolor, rigidesa, debilitat i atròfia muscular, irritabilitat, insomni i canvis d'humor del pacient derivats del dolor. Així com altres manifestacions: ansietat, nerviosisme, estrès, trastorns hormonals.

  • Acupuntura

  • Auriculoteràpia

Auriculoteràpia

L'auriculoteràpia és una tècnica de la Medicina Tradicional Xinesa i àmpliament desenvolupada a França, que consisteix a estimular certs punts de l’auricula o pavelló de l'orella amb fins terapèutics i diagnòstics. Aquests estímuls de l'orella poden ser estímuls mecànics (massatge, punció amb agulles d'acupuntura) o per simples estímuls electromagnètics.<

Electroacupuntura

L'estímul per electroacupuntura a diferents freqüències a través de l'agulla d'acupuntura provoca l'alliberament d’encefalines i endorfines (substàncies opiàces de l'organisme) augmentant l'analgèsia acupuntural i disminuint la sensació del dolor pel seu efecte antiinflamatori.

  • Electroacupuntura

  • Ventoses

Ventoses

Tractament local en què s'apliquen ventoses en diferents parts del cos amb la finalitat de promoure i activar la circulació sanguínia.

Fitoteràpia Xinesa

La farmacopea xinesa és molt extensa, classifica les plantes segons la seva naturalesa, propietat tèrmica, sabor, la seva influència en els meridians i el seu principi d'acció terapèutic. Les virtuts de les plantes es deuen als seus principis actius que ens permeten modificar els estats patològics.

  • Fitoteràpia Xinesa