El mètode Pilates és un entrenament físic i mental que cuida el cos de forma global que fou ideat per el Sr. Joseph Pilates (Alemanya, 1880) sobre els anys 1940-50. Pilates és un mètode d’exercici i moviment físic dissenyat per estirar, enfortir i equilibrar el cos.

Amb la pràctica sistemàtica d’exercicis específics juntament amb els patrons de respiració, Pilates ha demostrat tenir un valor incalculable no només per a les persones que volen mantenir la seva condició física, sinó també com un important complement a la pràctica esportiva i rehabilitació física de tot tipus. Pilates treballa des del centre del cos (powerhouse, core), enfortint-lo i millorant el seu equilibri i alineació. Millora i corregeix partons motors erronis, evitant lesions i males postures.

Els beneficis del pilates es transfereixen en la vida diària i es manifesten en una postura més recta i relaxada, una major facilitat de moviment, una tonificació global (sobretot el nucli fort, abdominals i esquena) i una consciencia major del cos. Pilates és un sistema d’exercicis extremadament flexible permetent adaptar l’entrenament de menor a major dificultat segons la teva condició. Modificacions en els exercicis permeten un rang de dificultat de principiants a avançats, la qual cosa permet obtenir el millor entrenament adaptat a les teves necessitats o objectius, augmentant la intensitat a mesura que el teu condicionament físic millora. Concentració, control, centralització, precisió, fluïdesa i respiració, són els principis del mètode Pilates. Juntament amb els principis de la ment (intel•ligència, intuïció, imaginació, memòria i voluntat), formen un mètode de treball únic.

“La salut no és només un estat natural del nostre cos, és el nostre deure no només aconseguir-la sinó també mantenir-la.” Joseph H. Pilates