EL MAGNESI és un mineral que es troba en els ossos (60%) combinat amb el calci i fòsfor i el 40% restant del magnesi es troba en els teixits tous i líquids orgànics. El magnesi és un nutrient molt important que intervé en la regulació dels nivells de sucre en sang, pressió arterial (manté els nivells de la tensió sanguínia) i intervé en la replicació de l'ADN i ARN. És necessari per a la producció d'energia (ATP), contracció de músculs, síntesi de proteïnes i intervé en el metabolisme dels carbohidrats.

El magnesi facilita la conversió de la vitamina D en la seva forma activa (1,25 dihidroxicolecalciferol); regula l'ossificació dels ossos, i l'equilibri fòsfor-calci. És un mineral indispensable per al correcte metabolisme del calci. Més del 90% de l'absorció del magnesi es porta a terme a l'intestí prim i la resta en el còlon.

La medicina tradicional xinesa relaciona el magnesi amb el fetge, com a drenador hepàtic augmenta la secreció biliar (millora l'assimilació dels greixos), i la deficiència d'aquest mineral s'associa a miàlgies (dolor muscular), fatiga, trastorns del son i ansietat.

Entre els aliments rics en magnesi es troben verdures i hortalisses (espinacs, remolatxa, pastanaga, blat de moro, mongetes verdes), cereals (blat, civada, mill, llevat de cervesa), llegums (soja, mongetes, cigrons, llenties), fruites (taronja, pera, cireres, préssec i albercoc), mariscs i crustacis (gambes, cloïsses, cranc), i altres com la xocolata en pols. No s'ha d'oblidar que hi ha diversos factors que poden afectar l'absorció del magnesi dietètic (l'excés de vitamina C, la deficiència de vitamina E, la quantitat de la proteïna de la dieta que pot causar balanços positius o negatius del magnesi).

A nivell esportiu és un mineral indispensable, doncs millora la resistència i la força. A més pot reduir la probabilitat de lesions musculars i evitar la tendència a les rampes musculars, i millora la capacitat de recuperació muscular entre esforços.

PRECAUCIÓ! Si es prenen suplements dietètics del magnesi: en la malaltia d'Addison, insuficiència renal i en casos de descomposició. El magnesi pot dificultar l’acció dels antibiòtics (es recomana distanciar els suplements de magnesi amb la presa d'antibiòtics).

El contingut d'aquest article és merament divulgatiu i no pot mai substituir al teu metge o nutricionista. Per això, si necessites consell professional o vols seguir una dieta especial, a Àgil t'oferim un control i tractament personalitzat.