La vitamina D s'obté de fonts dietètiques (sardines, seitons, tonyina, xampinyons, ous...) en forma d’ergocalciferol (D2) i colecalciferol (D3), així com de la síntesi cutània en el nostre organisme, gràcies a l'acció dels raigs ultraviolats.
Les seves funcions principals són regular els nivells de calci i de fòsfor a l'intestí, a més d'afavorir la mineralització òssia i la formació d'os. Les persones que tenen un dèficit de vitamina D tenen un major risc de patir lesions òssies, com les fractures per estrès, i dolor musculoesquelètic. Els últims estudis científics suggereixen que la deficiència de la vitamina D també pot augmentar el risc de malalties autoimmunes (la vitamina D, en el seu paper d'hormona esteroide, actua com a modulador de gens responsables del sistema immunològic), hipertensió, malaltia cardiovascular, artritis reumatoide, artrosi i depressió (Journal of Sports Medicine).

A nivell esportiu, la deficiència de vitamina D pot afectar directament a la força muscular i al rendiment en els atletes (Cannell, 2009). En atletes lesionats, la deficiència de vitamina D també sembla influir negativament en la rehabilitació i en la recuperació després d'una cirurgia ortopèdica (Barker, 2011; Kiebzak, 2007). També aquesta deficiència indueix a l'atròfia de les fibres musculars de contracció ràpida, per tant, els nivells adequats de vitamina D milloren el rendiment muscular que influeix en la força isomètrica del quàdriceps, salt vertical i en carreres curtes (Wyon, 2014).

La medicina tradicional xinesa relaciona la vitamina D amb els ronyons, ossos i tendons i la deficiència d'aquesta vitamina s'associa al dolor muscular i articular.

La deficiència de vitamina D pot estar relacionada amb un major risc de deteriorament en les funcions cognitives, especialment en relació a la memòria, pensament i en la capacitat de resolució de problemes (American Academy of Neurology, 2014).

Precaució! Si es prenen suplements dietètics de vitamina D en dosis elevades, es poden emmagatzemar en les cèl•lules grasses del cos, on s'acumula i arriba a nivells tòxics durant un període de temps que pot provocar nivells anormalment alts de calci en la sang (hipercalcièmia). Això, amb el temps, podria danyar seriosament els ronyons, els teixits tous i els ossos.

El contingut d'aquest article és merament divulgatiu i no pot mai substituir al teu metge o nutricionista. Per això, si necessites consell professional o vols seguir una dieta especial, a Àgil t'oferim un control i tractament personalitzat.